De werking en het energieverbruik van LED-verlichting voor utiliteit

Whitepaper energieverbruik LED-verlichting

Download de gratis whitepaper

Bij nieuwbouw of ingrijpende renovatie is de keuze voor LED-verlichting goed te maken, maar hoe zit het bij vervanging van bestaande verlichting? Hoe bereken je het rendement van LED-verlichting? Hoe werkt het precies en wat zijn de voor- en nadelen? Deze whitepaper gaat in op deze aspecten van LED-verlichting in utiliteitsgebouwen.

EnergieOpleidingen biedt op dit gebied de cursus Toepassen van LED-verlichting in gebouwen aan.


Preview:

LED-verlichting verbruikt over het algemeen veel minder energie dan andere soorten verlichting. Een van de redenen hiervoor is dat een LED (light emitting diode) licht in één richting uitstraalt. Al het geproduceerde licht wordt dus aangewend voor het doel: verlichten van een oppervlak. Daarnaast werken LEDs zeer efficiënt: stroom door halfgeleidend materiaal wordt vooral in licht omgezet en veel minder in warmte. Wel heeft een LED-lamp een trafo nodig, of ‘driver’. Deze, net zoals het elektronisch voorschakelap- paraat van de TL-buis, produceert wél de nodige warmte.

Voor een LED-lamp met de gewenste lichtopbrengst worden meerdere LEDs naast elkaar gemonteerd. Daarom hebben LED-panels ter grootte van de klassieke TL-plafondarmatuur zo’n grote lichtopbrengst; bijna het hele oppervlak is gevuld met LEDs.

Wel is het belangrijk om de warmte die de LED zelf produceert, goed af te voeren. Bij een LED-lamp zie je vaak koelribben. Hoe hoger de omgevingstemperatuur en hoe slechter de warmte afgevoerd wordt, des te korter de levensduur van de LEDs.


Log in of maak een gratis account aan om de whitepaper te downloaden.


Hebt u nog geen account? Registreer nu voor een gratis account.

Inloggen

Wachtwoord vergeten?