Rekenen met energie

Een kilowattuur, hoeveel is dat eigenlijk? En hoeveel kWh zit er in een kubieke meter aardgas? Als je een grote windturbine vervangt door zonnepanelen, hoeveel heb je er dan nodig?  Wat is ons nationale energieverbruik en wat komt er bij kijken om dat duurzaam op te wekken? Is dat wel mogelijk?

Energiebegrippen, eenheden en rekenmodellen

De energietransitie lijkt in volle gang, maar het is niet altijd duidelijk wat er precies bedoeld wordt. Allerlei begrippen en eenheden worden (soms verkeerd) gebruikt. Het overzicht ontbreekt vaak en feiten en fictie zijn moeilijk te scheiden.

De cursus Rekenen met energie geeft duidelijkheid en inzicht. In een korte tijd leert u de begrippen en eenheden te onderscheiden en kunt u er mee rekenen.  U leert wat kWh, calorie, Joule, Watt en TOE betekenen en hoe deze eenheden met elkaar samenhangen. Uitdrukkingen als Bruto Energetisch Eindverbruik, vollastproductie, warmteweerstand of COP zijn na de cursus geen geheimtaal meer en u leert ermee rekenen. Begrippen, eenheden en rekenregels staan in deze cursus centraal. Het cursusmateriaal vormt een uitstekend naslagwerk.

Inhoud van de cursus

In één middag worden deelnemers ingewijd in het jargon van energetische grootheden en krijgen zij inzicht in praktisch toepasbare rekenmethoden. Na de cursus kunnen deelnemers afwegingen maken ten aanzien van maatregelen voor energiebesparing of duurzame opwekking van energie.

 1. De energietransitie
  Waarom willen we duurzame energie? Waar staan we en waar willen we heen?
 2. Begrippen en rekenregels
  Wat is de energiewaarde van een aardappel, en een vat olie? Nullen tellen van mega tot peta en de relatie tussen vermogen, energie en tijd.
 3. Het nationale energieverbruik
  Hoeveel verbruiken wij, wat verbruikt een huishouden en waarom is energie zo duur?
 4. Duurzame energie
  Rekenen aan zonne-energie en windenergie en de uitstoot van broeikasgassen.
 5. Besparen
  Het meest duurzaam is de energie die je niet verbruikt. Over besparen, isoleren en elektrisch rijden.

Voor wie?

De cursus is bestemd voor medewerkers van gemeenten en provincies die betrokken zijn bij het energiebeleid. En voor medewerkers van bedrijven die meedoen in de energietransitie.

Praktische informatie

 • De cursus Rekenen met energie wordt gegeven in Amersfoort.
 • De cursus start om 13.00 uur en wordt rond 17.00 uur afgesloten.
 • Het cursusmateriaal wordt aan deelnemers digitaal beschikbaar gesteld.

Aanmelden

Momenteel zijn er voor deze cursus geen data ingepland. Klik hier om op de hoogte te blijven.

Rekenen met energie
Course Information
Kosten:€ 345,-
Datum:Data volgen
Locatie:Locatie volgt
Instructors

Related Courses